Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Σκοράρει ευκολότερα από πέρυσι, δημιουργεί πιο απλά ευκαιρίες, δεν βρίσκεται διαρκώς πίσω στο σκορ, δεν λειτουργεί βεβιασμένα μέσα στο ματς. Αμύνεται καλύτερα, διαθέτει την κορυφαία ανασταλτική λειτουργία του πρωταθλήματος, δεν απειλείται διαρκώς από στατικές φάσεις. Ο Άρνε Σλοτ παρέλαβε ένα έτοιμο «πράγμα» από τον Γιούργκεν Κλοπ και προσπαθεί να το εξελίξει. Ως στιγμής, το καταφέρνει εξαιρετικά! Πρώτη είναι η Λίβερπουλ άλλωστε. Όλα όμως, αναμένεται να κριθούν σε επτά ματς και 630 αγωνιστικά λεπτά. Στις 9 Νοεμβρίου, θα γνωρίζουμε ακριβώς πού βαδίζει η «καινούργια» Λίβερπουλ…
Η Premier League επιστρέφει! Πέρασε η διακοπή για τις εθνικές ομάδες και παρότι δεν χρειάζεται να το γράψω ξανά, είναι δεδομένο, όλοι είμαστε χαρούμενοι με το πώς η Ελλάδα διαχειρίστηκε το Nations League. Κέρδισε για πρώτη φορά την Αγγλία ιστορικά, δεν πέταξε στα σκουπίδια τη νίκη, έκανε το 2Χ2 με την Ιρλανδία και είναι πρώτη στον όμιλό της.
Επανερχόμαστε στα δικά μας τώρα. Είναι η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος και αδιαμφισβήτητα, το κορυφαίο παιχνίδι είναι αυτό της Λίβερπουλ με την Τσέλσι. Οι «κόκκινοι» είναι αυτή που «κλείνουν» το πρόγραμμα της Κυριακής, πράγμα που σημαίνει πως τόσο η Άρσεναλ, όσο και η Μάντσεστερ Σίτι, χρονικά θα έχουν αγωνιστεί νωρίτερα.
Ενδέχεται λοιπόν, η Λίβερπουλ να παίξει, γνωρίζοντας πως είναι 3η στη βαθμολογία. Αλλά η αλήθεια είναι πως η εντύπωση που έδωσε σε όλους μας ο Άρνε Σλοτ στα επτά πρώτα ματς, είναι ενός ανθρώπου απολύτως λογικού. Γνωρίζει πού βαδίζει η ομάδα του, δεν βιάζεται, προσπαθεί να της διορθώσει πράγματα, δεν «εκβιάζει» καταστάσεις σε ένα παιχνίδι.
Μετρά έξι νίκες σε επτά αναμετρήσεις, ηττήθηκε μόνο από τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Άνφιλντ», έχει μετατρέψει τη Λίβερπουλ σε ομάδα που διαχειρίζεται ένα παιχνίδι ορθολογικά και δεν πιέζει απλώς για να το… κάνει. Στους 18 βαθμούς την άφησε πριν τη διακοπή για τα ματς των εθνικών ομάδων, στην πρώτη θέση, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος!
Και όταν ακούς τον προπονητή σου να σου λέει πως τα σοβαρά «τεστ» είναι… μπροστά, αντιλαμβάνεσαι πλήρως πως δεν βιάζεται και πως αρχίζει να καταλαβαίνει το «έργο» στην Αγγλία. Διότι πράγματι, τα δύσκολα για τη Λίβερπουλ έρχονται, αρχής γενομένης από το ματς με την Τσέλσι. Ακολουθεί ταξίδι στη Γερμανία με αντίπαλο τη Λειψία, το Άρσεναλ – Λίβερπουλ, το Μπράιτον – Λίβερπουλ για το Λιγκ Καπ και ένα δεύτερο παιχνίδι Champions League, στο «Άνφιλντ» αυτή τη φορά, απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.
Εν συνεχεία, η Λίβερπουλ υποδέχεται την Άστον Βίλα και εκεί το πρόγραμμα – βουνό σταματά, λόγω της 3ης διακοπής για τις διεθνείς υποχρεώσεις. Όλα λοιπόν, θα φανούν μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου. Και ο Άρνε Σλοτ το ξέρει, το τονίζει, «ηρεμεί» τον κόσμο, προσγειώνει όσους περιβάλλουν τον σύλλογο.
Από εκεί και πέρα τώρα, ας ρίξουμε μία ματιά στους αριθμούς και στο τι ακριβώς έχει κάνει… Πήρε μία ομάδα πέρυσι που δημιουργούσε 1.22 xG ανά ματς και την έχει ανεβάσει στο 2.00, πράγμα που συγκρίνεται μόνο με τη σεζόν του πρωταθλήματος, υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ. Και αυτό φαντάζει οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς πως οι τελικές προσπάθειες της Λίβερπουλ ανά ματς, είναι σχεδόν πέντε λιγότερες, από ό,τι πέρυσι. Είναι όμως πιο ουσιαστικές και αυτό αναδεικνύουν οι αριθμοί!
Την ίδια ώρα, αμυντικά η Λίβερπουλ είναι βελτιωμένη. Και δεν θα το κρίνω μόνο από τα δύο γκολ που έχει δεχθεί στην Premier League, αλλά από τη συνολική της παρουσία. Δέχεται δύο τελικές προσπάθειες λιγότερες, από όσες καλούνταν να αντιμετωπίσει σε κάθε ματς πέρυσι, με τον Γερμανό στον πάγκο.
Γενικώς, ο Άρνε Σλοτ έχει δημιουργήσει μία ομάδα πιο «κυνική». Πέρυσι, η Λίβερπουλ αντάλλασε κατά μέσο όρο 530 πάσες ανά 90άλεπτο. Φέτος, δεν έχει καν πλησιάσει αυτόν τον αριθμό, αλλά η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις είναι αυξημένη κατά 26%! Πέρυσι, «πάσαρε» με ποσοστό επιτυχίας στο 60%, φέτος «πλησιάζει» ακόμη και το 90%. Η διαφορά λοιπόν είναι τεράστια…
Περιορίζει τα δικά της λάθη, δέχεται λιγότερες ευκαιρίες, διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, απειλεί ευκολότερα. Θα έχετε παράλληλα παρατηρήσει πως η Λίβερπουλ ναι μεν πρεσάρει, αλλά το κάνει μυαλωμένα. Πριν από έναν χρόνο, ήταν η 3η ομάδα με τόσο τρέξιμο στο πρώτο «μισό» του αντιπάλου. Φέτος, ως στιγμής είναι 8η στη σχετική λίστα και αυτό της «πηγαίνει» εξαιρετικά.
Τέλος, μην ξεχνάτε πόσα γκολ δέχθηκε την τελευταία διετία η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ από στατικές φάσεις. Ακόμη και αυτό έχει περιοριστεί. Και ευθύνη σε αυτό φέρει τόσο ο Άρνε Σλοτ, όσο και ο άνθρωπος που έφερε από την Ολλανδία, για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Και ναι, δεν είναι Νικολάς Τζοβέρ, που είναι ο κορυφαίος στο είδος του και βρίσκεται στην Άρσεναλ, αλλά μέχρι στιγμής, οι Sipke Hullshoff και John Heitinga αποδίδουν εξαιρετικά.
Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω πόσες φορές βρισκόταν επίσης πέρυσι πίσω στο σκορ η Λίβερπουλ. Από ένα σημείο και έπειτα, το γεγονός αυτό λειτουργεί και ανασταλτικά στην ψυχολογία της ομάδας. Ακόμη και σε αυτό μέχρι τώρα, είναι βελτιωμένη. Πού θέλω να καταλήξω;
Στο ότι πρέπει να πιστώσουμε στον Άρνε Σλοτ όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής. Γιατί καμία αρχή είναι εύκολη. Αλλά παράλληλα, γνωρίζουμε πως τα δύσκολα είναι μπροστά. Τα επόμενα επτά ματς θα καθορίσουν εν πολλοίς τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Λίβερπουλ στη σεζόν. Τότε θα ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται η «νέα» Λίβερπουλ…
Πηγή: England365