Του Κώστα Μπράτσου
Ελλάδα. Η χώρα που θεωρεί πως έχει δικαίωμα να ανήκει στις top-20 της Ευρώπης σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι είναι αμφίβολο αν ανήκει στα top-54 από τα συνολικά 55 κράτη μέλη της UEFA. Τελευταίο παράδειγμα; Η κλήρωση της 2ης πιο σημαντικής διοργάνωσής της, του Κυπέλλου Ελλάδας, το μεσημέρι της Τρίτης.
Το να μην γνωρίζει η διοργανώτρια αρχή του τουρνουά, δηλαδή η ανώτατη ελληνική ποδοσφαιρική αρχή, το πρωί της ημέρας της κλήρωσης, ποιες ομάδες θα συμπεριλάβει στη διαδικασία, στην εποχή του κορονοϊού ίσως και να μην είναι εξωφρενικό. Ακόμα και το αλαλούμ που προκλήθηκε με το ‘πράσινο φως’ της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων στη συμμετοχή ομάδων της Super League 2, αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτές που έχει προγραμματίσει η ΕΠΟ τους αγώνες, είναι κι αυτό μια… ανεκτή ελληνική πινελιά. Τουλάχιστον, όταν άρχισε η διαδικασία της κλήρωσης, γνωρίζαμε ποιες ομάδες έπρεπε να συμμετάσχουν. Γιατί λίγα λεπτά νωρίτερα, όχι.
Αυτή ήταν κι η αιτία της καθυστέρησης της κλήρωσης, αλλά όταν ξεπεράστηκε αυτό το εμπόδιο, ήρθε η ώρα να διδάξουμε ελληνικό οργανωτικό πολιτισμό στις χώρες που με άκρατη αλαζονεία ονομάζουμε υποδεέστερες ποδοσφαιρικά.
“Μαζί μας η κυρία Νικόλ”
Η κάμερα για το live streaming στα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή ανοίγει και δείχνει σε ένα πλάνο δύο ανθρώπους της ομοσπονδίας, οι οποίοι περιμένουν και δεν προσέχουν ότι άρχισε η μετάδοση. Πρόκειται για τον πρόεδρο της υποεπιτροπής κυπέλλου, Δαμιανό Γαβριηλίδη, και τη γραμματέα της υποεπιτροπής, Μαρία Γιαννοπούλου. Κάποια στιγμή, η κα. Γιαννοπούλου είδε σήμα από τον άνθρωπο που χειριζόταν την κάμερα και ειδοποιούσε ότι η μετάδοση είχε αρχίσει. Άγγιξε το χέρι του κ. Γαβριηλίδη για να τον ενημερώσει κι αυτός ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα, άρχισε τη διαδικασία. Αν μη τι άλλο, συμβαίνουν αυτά σε ζωντανές εκπομπές.
Σε ένα σκηνικό που θύμιζε ανακοίνωση τυχερών λαχνών σε χοροεσπερίδα του Άνω Μητρουσίου Σερρών, οι δύο άνθρωποι που ήταν επιφορτισμένοι με τη διενέργειά της κλήρωσης είχαν όλη την καλή διάθεση, αλλά όχι τα μέσα. Ο κ. Γαβριηλίδης εξήγησε όσο μπορούσε τον λόγο που συμμετέχουν μόνο ομάδες της Super League Interwetten στη διαδικασία και όταν είχε αρχίσει πια την κλήρωση, έκανε μια απότομη παύση επειδή θυμήθηκε να παρουσιάσει τα υπόλοιπα άτομα που βρισκόταν μαζί του στην αίθουσα. Σε αυτά, ο διευθυντής αγωνιστικού τμήματος, Γιώργος Στασινόπουλος, ο “εκ μέρους των δημοσίων σχέσεων θα το χαρακτήριζα, του γραφείου Τύπου;” Μιχάλης Ζολώτας και “η κυρία Νικόλ”, αγνώστων λοιπόν στοιχείων, αλλά πιθανότατα η χειρίστρια της κάμερας από την παραγωγή.
Τα μπαλάκια είχαν βγει από τον σφραγισμένο φάκελο και είχαν ελεγχθεί (“να μετρήσουμε, μην έχουμε κανά θέμα”), είχαν ανακοινωθεί οι δύο ομάδες που πέρασαν άνευ αγώνα στην επόμενη φάση (Παναθηναϊκός, Λαμία) και ύστερα από τις συστάσεις, έγινε και η υπόλοιπη κλήρωση. Ο κ. Γαβριηλίδης έβγαζε τα μπαλάκια από την κληρωτίδα, τα άνοιγε, τα… πάσαρε στην κ. Γιαννοπούλου αριστερά του κι εκείνη σταματούσε να σημειώνει τις ομάδες που έβγαιναν, για να τακτοποιήσει τα ανοιχτά μπαλάκια και τα χαρτιά. Τα ζευγάρια ήταν τα ΠΑΟΚ-ΑΕΛ, Βόλος-ΟΦΗ, ΠΑΣ-Ατρόμητος, Άρης-Αστέρας, ΑΕΚ-Απόλλων και Παναιτωλικός-Ολυμπιακός με τους διπλούς αγώνες να διεξάγονται στις 19-20-21 του Ιανουαρίου και στις 2-3-4 Φεβρουαρίου.
Μια κλήρωση 18 λεπτών που δεν χρειάστηκε ΕΠΟ
Κάπου εδώ, ας κάνουμε ένα flash back κι ας δούμε μια άλλη φετινή διαδικασία κλήρωσης κυπέλλου, που μεταδόθηκε ζωντανά. Πρόκειται για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, κλήρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Η κλήρωση διεξήχθη στα στούντιο του καναλιού που έχει τα κύρια δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων, το BT Sport, με συντονιστή τον παρουσιαστή του καναλιού, Ντάρελ Κάρι, ο οποίος έκανε την εκφώνηση και έδινε και στοιχεία για κάθε ομάδα στην κλήρωση. Ο άνθρωπος που έκανε την κλήρωση ήταν ένας πρώην παίκτης της Premier League και νυν σχολιαστής, ο Ρόμπι Σάβατζ.
Ο Ουαλός πρώην διεθνής μέσος δεν χρειάστηκε να μετρήσει ένα-ένα τα μπαλάκια πριν αρχίσει με την κλήρωση, αφού ήταν καταμετρημένα νωρίτερα από αυτούς που έπρεπε. Δεν χρειάστηκε -ούτε ο ίδιος ούτε ο συντονιστής- να γράφει σε ένα χαρτί Α4 τα ονόματα που τραβούσε, γιατί αυτά εμφανίζονταν αυτόματα στα γραφικά της εικόνας. Α, ναι, υπήρχαν γραφήματα που έδειχναν ποιος κληρώθηκε με ποιον.
Δεν θέλει σόου, θέλει απλά να μετράς από πριν τα μπαλάκια
Μπορεί να φαντάζει διαφορετικός κόσμος, αλλά δεν είναι. Η ελληνική κλήρωση, η οποία δεν περιελάμβανε ομάδες όπως η Μπόρχαμ Γουντ κι η Τσόρλεϊ, όπως συνέβη με την αγγλική, αλλά (έστω από… σπόντα) τις 14 κορυφαίες ομάδες της χώρας, δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί όπως στην Αγγλία, με μια παραγωγή του καναλιού, εν προκειμένω της Cosmote TV, που διαθέτει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, για να αποφευχθεί αυτή η ερασιτεχνική εικόνα που είδαμε;
Σε περίπτωση που (για οποιονδήποτε λόγο) αυτό δεν ήταν εφικτό, η καλύτερη παραγωγή που θα μπορούσε να ετοιμάσει η ΕΠΟ είναι αυτή που είδαμε; Όχι πως δεν υπάρχουν λεφτά στην ομοσπονδία για κάτι τέτοιο, με τους αδιανόητα παχυλούς μισθούς και τα επιδόματα ή τις ειδικές αμοιβές να μοιράζονται εν ριπή οφθαλμού, ωστόσο με απλή οργάνωση τα πράγματα θα μπορούσαν ανέξοδα να είχαν βελτιωθεί.
Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ομοσπονδία θα μπορούσαν να αναλάβουν εκείνοι την παρουσίαση κι οι άνθρωποι της υποεπιτροπής κυπέλλου (και οι οποίοι φυσικά δεν εγκαλούνται για την απουσία ικανότητας στην παρουσίαση, η οποια δεν είναι αρμοδιότητά τους) να είχαν επικουρικό ρόλο. Η καλή πρόθεσή τους δεν φτάνει για να μην μεταφέρεται στο κοινό μια αστεία εικόνα, τρανή απόδειξη της ανυπαρξίας στην οποία λιμνάζει εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μήπως τελικά αντί να δείξει αυτήν τη διαδικασία σε live streaming, η ΕΠΟ έπρεπε να την… κρύψει κάτω από το χαλάκι; Ούτως ή άλλως, με το που φτάσει η ώρα των αγώνων, όλοι θα την κατηγορούν και όλοι θα είναι δυσαρεστημένοι με τις διαιτησίες, με συνέπεια να ξηλωθεί ο μανδύας της αξιοπιστίας που επιβάλει τη ζωντανή μετάδοση της κλήρωσης.
Το ‘φαίνεσθαι’ δεν είναι πιο σημαντικό από το ‘είναι’, ωστόσο η μάχη για το ‘είναι’ έχει χαθεί προ πολλού, όταν ο φορέας που διοργανώνει το κύπελλο μαθαίνει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωσή του λίγα λεπτά πριν από την κλήρωση. Η μάχη του ‘φαίνεσθαι’ είναι κάπως πιο εύκολη, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο που ηττάται από την Ομόνοια και τη Ζόρια εντός αγωνιστικού χώρου, προφανώς θα ηττηθεί από την ανοργανωσιά και τον ερασιτεχνισμό εκτός αυτού. Από την άλλη, ίσως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από αυτήν την εικόνα, διότι υπάρχει και η φετινή κλήρωση της Football League, κατά την οποία έλειπε ένα μπαλάκι. Ίσως τελικά η καταμέτρηση δεν ήταν λάθος ιδέα…
Πηγή: Contra