Επιλογή Σελίδας


Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Πρώτα τα προφανή: η διαιτησία στο Άρης – ΠΑΟΚ δεν ήταν απλώς κακή. Ήταν ακατανόητη. Θέλω να πω, ότι αυτά που συνέβησαν είναι εκτός πάσης λογικής στην εποχή του VAR. Το πέναλτι με το οποίο κρίθηκε το παιχνίδι, το δίνεις ενδεχομένως στην ροή του αγώνα, ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΠΟΤΕ όταν έχεις την δυνατότητα να το τσεκάρεις στο βίντεο! Κι όμως. Ο VAR συμφώνησε με την αρχική, λάθος εκτίμηση του διαιτητή.

Στη φάση του Τζόλη, προφανώς δεν υπάρχει πέναλτι στην κατάληξή της. Πώς γίνεται όμως να μην ελέγχεται καν το αρχικό μαρκάρισμα; Δεν λέω αν ήταν ή δεν ήταν. Αναρωτιέμαι με ποια λογική ο VAR δεν θεωρεί σκόπιμο να το δείξει στον διαιτητή;

Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα. Το χέρι στο 98ο λεπτό είναι πεντακάθαρο! Εννοώ, ο καλός διαιτητής το δίνει χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς VAR. Ακόμα κι ο κακός διαιτητής, όπως είναι ο Ολλανδός, με VAR απλώς δεν μπορεί να μην το δώσει. Αλλά να που μπορεί. Αρκεί να σφυρίξει την λήξη, χωρίς να το ελέγξει, διότι εντάξει μωρέ, τελείωσε το ματσάκι, τι θέλετε πια και με έχετε πρήξει;

Πέρα από τα παραπάνω, πρέπει για να είμαστε δίκαιοι να πούμε ότι χαρίστηκε και δεύτερη κίτρινη στον Αουγκούστο.

Με πιο απλά λόγια, ο Ολλανδός Ναϊχάους και οι βοηθοί του, θα είχαν κάνει έτσι κι αλλιώς μια ιστορικά χάλια διαιτησία, αν ζούσαμε στο 2016 και δεν διέθεταν την βοήθεια της τεχνολογίας. Δυστυχώς για εκείνους ζούμε στο 2020. Με το VAR στην διάθεσή τους, αυτό το αίσχος που παρουσίασαν είναι αδικαιολόγητο και ως εκ τούτου, επιεικώς ύποπτο.

Από εκεί και πέρα όμως…

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ εκνευρίστηκε, έχασε το μυαλό του και παρουσιάστηκε συνολικά κατώτερος της περίστασης – τούτο αφορά και τον Πάμπλο Γκαρσία, έστω και με πολλά ελαφρυντικά. Ο «Δικέφαλος» ήταν σαφώς καλύτερος του αντιπάλου του μέχρι το πέναλτι – φάντασμα, κυκλοφορούσε ικανοποιητικά την μπάλα και έφτανε εύκολα στην περιοχή του Άρη. Του έλειπαν η σωστή τελική επιλογή και ο φορ – σημείο αναφοράς, όμως η εικόνα του ήταν εικόνα κυρίαρχου.

Μετά το γκολ, δεν βρήκε ποτέ ξανά ρυθμό. Η μαζική και καλά οργανωμένη άμυνα των «κιτρινόμαυρων», σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό των φιλοξενουμένων, μετέτρεψαν το ντέρμπι σε κλωτσοπατινάδα που σαφώς ευνόησε τον Άρη. Αυτό περίπου ήθελε ο Μάντζιος μετά το 1-0, να μην παιχτεί μπάλα, αυτό πέτυχε. Και μπράβο του, εδώ που τα λέμε. Την ευθύνη για δημιουργικό ποδόσφαιρο την είχε ο ΠΑΟΚ, εφόσον βρισκόταν πίσω στο σκορ και δεν κατάφερε να την διαχειριστεί.

Αγωνιστικά λοιπόν, με την βοήθεια του διαιτητή, ο Άρης έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και ο ΠΑΟΚ δεν έδειξε ότι διαθέτει την ποιότητα και την προσωπικότητα να το γυρίσει – το πάθος των γηπεδούχων διόλου δεν με ενοχλεί, έτσι πρέπει να παίζουν οι ομάδες στα ντέρμπι, έτσι έπρεπε να παίξει και ο ΠΑΟΚ αλλά πλην ελαχίστων παικτών, δεν έπαιξε!

Εξωαγωνιστικά, το σύστημα Άρη – Ολυμπιακού , επίσης έφερε το ντέρμπι στα μέτρα του και υποχρέωσε δυστυχώς τον ΠΑΟΚ να κατέβει στο επίπεδο του.

Αρχικά, η εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, έχω την εντύπωση ότι βγήκε για να ικανοποιήσει το θυμικό των εκνευρισμένων οπαδών που ζητούσαν αντίδραση. Κι αυτός δεν είναι ποτέ ένας καλός λόγος για να μιλήσεις δημόσια.

Ναι, η διαιτησία ήταν εξοργιστική.

Ναι, ο Κλάτενμπεργκ έχει δώσει πολλές αφορμές με την παράξενη στάση του έως τώρα. Αλλά, συγγνώμη, όχι, μια ΠΑΕ δεν μιλά επισήμως για στήσιμο, εκτός κι αν έχει στοιχεία, τα οποία οφείλει να δημοσιοποιήσει.

Και όχι, μια ΠΑΕ δεν ακυρώνει ουσιαστικά όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια για εξυγίανση παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι απέτυχε.

Αν ο Κλάτενμπεργκ και ο Ολυμπιακός έχουν βρει τον τρόπο, παρά την ευρωπαϊκή επιτροπεία, να φτιάξουν νέα παράγκα και τούτο συνέβη κάτω από την μύτη του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της ΟΥΕΦΑ, της ΕΠΟ? Εντάξει, τότε όλοι μαζί είναι κορόιδα και δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Εγώ λέω φυσικά ότι νέα παράγκα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει μια διαιτησία που πρέπει να διερευνηθεί και ένας αρχιδιαιτητής του οποίου οι δηλώσεις επίσης είναι περίεργες.

Όμως ο ισχυρός που τα βλέπει αυτά, δεν φωνάζει και δεν κάνει ανούσιο ντόρο. Αντιδρά εκεί που πρέπει και δείχνει την ισχύ του με έργα, προστατεύοντας την ομάδα. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ αντιδράσεις τύπου «άσπρο πόλο» που είναι ειδικότητα άλλων. Εννοώ αντίδραση θεσμική, ώστε ο ΠΑΟΚ να μην βρεθεί ποτέ ξανά σαν πρόβατο μπροστά σε τέτοιο «χασάπη».

Επιπλέον, σε λασπομαχία με τον Καραπαπά, δεν νίκησε ποτέ κανείς. Είναι το προνομιακό του πεδίο. Ο Μάκης Γκαγκάτσης δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του. Εκπροσωπεί τον ΠΑΟΚ. Ανακοινώσεις για παιδοβούβαλα και χοληστερίνες, δεν ταιριάζουν στον «Δικέφαλο». Ταιριάζουν σε άλλους. Οι ανοησίες για μαύρες σακούλες, αντιμετωπίζονται νομικά και μόνο, όχι με δημόσιο ξεκατίνιασμα.

Εν κατακλείδι: Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε απλώς ένα ντέρμπι. Έχασε πολλά περισσότερα, μπαίνοντας δυστυχώς στο τριπάκι να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του, όχι εκεί που θα ήθελε, μα εκεί (κάτω) που θέλουν αυτοί. Κινδυνεύει δε να εγκλωβιστεί σε ένα ατέρμονο γαϊτανάκι, το οποίο θα συνιστά πισωγύρισμα και αυτοακύρωση όσων έχει πετύχει, κυρίως εκτός γηπέδων, τα τελευταία χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ξανά ένας σύλλογος διαμαρτυρίας.

Όταν όλοι στην ομάδα ηρεμήσουν και δουν την κατάσταση πιο ψύχραιμα, θα θυμηθούν ότι την διαφθορά την πολεμάς (και την νικάς), όχι με οπαδικές ανακοινώσεις μα με αποφασιστικές και συνήθως αθόρυβες κινήσεις. Αν υπάρχει «πόλεμος», ας πολεμήσουν. Με πυγμή και μακριά από την δημοσιότητα, όχι με κείμενα για τους οπαδούς.

Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ δεν έχασε και τίποτα – το πρωτάθλημα είναι δύσκολο να το πάρει, η δεύτερη θέση ουσιαστικά δεν έχει διαφορά από την τρίτη. Ας φροντίσουν ο Πάμπλο και οι παίκτες του να δουν τι πήγε στραβά στο δικό τους κομμάτι και τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία.

Υ.Γ. Το γεγονός ότι την υποτιθέμενη απόπειρα δωροδοκίας παίκτη του Άρη δεν την κατήγγειλε η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, ούτε πριν, ούτε μετά το ματς, μα ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, δεν πρέπει να απασχολεί τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να απασχολεί τους Αρειανούς. Αλλά εντάξει, αφού νίκησαν τον ΠΑΟΚ, όλα τα υπόλοιπα, ας τα κρύψουν πάλι κάτω από το χαλί. Μικρό το κακό. Παραδόξως, ουδείς στον Άρη μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεφτιλίζεται καθημερινά μια ομάδα, κι ας βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κι ας κερδίζει τον «αιώνιο» αντίπαλό της…

Πηγή: Sport DNA