Επιλογή Σελίδας

Νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος, καθώς στην πρεμιέρα του ομίλου της για το Nations League επικράτησε 3-0 της αντίστοιχης της Φινλανδίας.

Ετσι προσέθεσε τους τρεις βαθμούς στο σακούλι της, σε έναν αγώνα που έδειξε «κυνική», τον οδήγησε εκεί που ήθελε και έστειλε το «μήνυμα» για τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο δύναται να ειπωθεί πως έπαιξε καλύτερα από ότι στο πρώτο, όμως σε αυτό το επιμέρους διάστημα βρήκε μία φορά δίχτυα και στο έτερο σκόραρε δις. Ετσι είναι το τόπι και το πρόσημο είναι ήδη (πολύ) θετικό.

Η πρώτη ενδεκάδα του 62χρονου κόουτς αποτελούνταν από τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη, Τσιμίκα τετράδα στην άμυνα, τους Μάνταλο, Μπουχαλάκη στο άξονα, τους Χατζηγιοβάννη, Πέλκα στα άκρα και τον Μπακασέτα κοντρά στο «9άρι» Ιωαννίδη.

Γιοβανοβιτς

Σέντρα στο ματς και αρχικά πήγαμε σε σετ παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν την κατοχή στα επίπεδα του 55%, βρήκαν ένα επικίνδυνο σουτ με τον Αντμαν (12’) που πάντως έλεγχε ο Βλαχοδήμος και ευρύτερα η αναμέτρηση δεν είχε ρυθμό. Η «γαλανόλευκη» επεδίωξε να πρεσάρει ψηλά, την ίδια στιγμή «έσπαγε» το αντίστοιχο εγχείρημα των αντιπάλων της, όμως ο αγώνας κυλούσε σε σχετικά αργό τέμπο, που μάλλον ήταν και δικαιολογημένο και δύναται να χαρακτηριστεί ως «αναγνωριστικό».

Ο Ιωαννίδης είπε «ευχαριστώ» στο «δώρο» του Χραντέτσκι

Στα μέσα του πρώτου μισού όμως όλα άλλαξαν, καθώς ο Ιωαννίδης αποδείχθηκε στο 23’… σωστός οικοδεσπότης, αποδέχθηκε με «χαρά» το «δώρο» του Χραντέτσκι όταν ο Φινλανδός γκολκίπερ απώλεσε τον έλεγχο της μπάλας σε μία φαινομενικά εύκολη πάσα και έτσι 24χρονος φορ αφού αρχικά τον απέφυγε, άνοιξε το σκορ σε ρυθμούς προπόνησης.

«Κρύφτηκε» η μπάλα για το 2-0

Η παραπάνω εξέλιξη έβαλε νέα δεδομένα στον αγώνα και σε μεγάλο βαθμό «έλυσε» τα πόδια των διεθνών μας. Πατούσαν πια ένα «κλικ» καλύτερα, κυκλοφορούσαν την μπάλα, σε 1-2 περιπτώσεις τους έλειψε η τελική πάσα για να απειλήσουν ουσιαστικά και τελικά βρήκαν και δεύτερο γκολ στο 37’, σε μία πολύ ωραία φάση που «έχτισαν» από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ελλάδα

Οι Μπακασέτας, Ιωαννίδης, Τσιμίκας, Κουλιεράκης «έκρυψαν» την μπάλα και ο τελευταίος με προβολή ύστερα από παράλληλα του μπακ της Λίβερπουλ διπλασίασε τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αν και η UEFA το «χρέωσε» ως αυτογκόλ του Κόλμαν.

Ετσι πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με… αέρα δύο τερμάτων (2-0), αν και στο φινάλε του πρώτου μισού η «γαλανόλευκη» απώλεσε την τακτική της προσέγγιση, «πούλησε» ορισμένες φορές την κατοχή και έτσι επέτρεψε στους Σκανδιναβούς να πατήσουν με αξιώσεις τα καρέ της, αλλά οι στόπερ Μαυροπάνος, Κουλιεράκης έβαλαν τρία κομβικά «stop» (σ.σ. του πρώτου επί του Κολμαν ήταν η πιο «καθαρή» φάση των Φινλανδών).

Βοήθησε η είσοδος του Κωνσταντέλια, ο συνήθης… ύποπτος το 3-0 και ώρα για δοκιμές

Στο δεύτερο μισό και με την είσοδο του Κωνσταντέλια η Εθνική μας έδειξε πιο ορεξάτη. Κατά διαστήματα άπλωσε σωστά το παιχνίδι της στο χώρο, έβγαζε συνεργασίες, είχε ένα δοκάρι με τον Ιωαννίδη στο 46’ και ευρύτερα έπαιζε στρωτό ποδόσφαιρο.

Ανασταλτικά (σ.σ. στα αντίπαλα στατικά έπαιζε άμυνα στην ευθεία) δεν απειλήθηκε και θέλησε να «πατήσει γκάζι» για το 3-0. Το «έψαξε» με θέρμη, ενώ στο 65’ πέρασε ως αλλαγή ο Ζαφείρης και έτσι ο 21χρονος μεσοεπιθετικός ντεμπουτάρισε με το εθνόσημο στο στήθος. Τελικά το βρήκε στο 76’ με τον συνήθη ύποπτο Ιωαννίδη, που εκμεταλλεύτηκε την εκτέλεση κόρνερ του Μπακασέτα και με κεφαλιά διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα

Πλέον η αναμέτρηση… προσφέρονταν και για δοκιμές, κάτι που ο έμπειρος κόουτς δεν άφησε ανεκμετάλλευτο.

Μετά την είσοδο των Παυλίδη, Βαγιαννίδη η Εθνική μας «γύρισε» σε ένα 4-4-2 όπου ο Κωνσταντέλιας ήταν κοντά στον Παυλίδη και οι Πέλκας, Βαγιαννίδης στα άκρα και μέχρι το φινάλε οι διεθνείς μας κράτησαν με άνεση το υπέρ τους 3-0. Μάλιστα ο τελευταίος «φλέρταρε» με το 4-0 στο 90’, που όμως δεν ήρθε.

MVP: Ο Ιωαννίδης. Ο 24χρονος φορ «ταλαιπώρησε» την άμυνα των Φινλανδών και δεν είναι τυχαίο πως σημείωσε δύο γκολ, είχε ένα δοκάρι και την ίδια στιγμή κρατούσε μπάλα αλλα και την «έσπαγε» σωστά.

Στο ύψος του: Οι Κουλιεράκης, Μαυροπάνος δεν επέτρεψαν σε κανέναν αντίπαλο της Εθνικής μας να… σκεφτεί πως υπάρχει περίπτωση να απειλήσει ουσιαστικά. Μπακασέτας, Κωνσταντέλιας, Τσιμίκας ήταν σταθερές αξίες στο δημιουργικό σκέλος, όλοι οι διεθνείς μας πήραν πολύ καλό βαθμό.

Η γκάφα: Στο 23’ ο γκολκίπερ των φιλοξενουμένων Χραντέτσκι απώλεσε τον έλεγχο της μπάλας σε μία εύκολη πίσω πάσα που του έγινε και ο Ιωαννίδης δεν είπε «όχι» στο «δώρο» που του προσφέρθηκε και έτσι άνοιξε το σκορ.

Το «στραγάλι»: Ο ρέφεριΣνάιντερ «έχασε» κάποιες φάσεις, όπως π.χ. ορισμένα φάουλ που έγιναν στον Κωνσταντέλια στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου. Εκανε λάθη, αλλά σε γενικές γραμμές δεν επηρέασε την εξέλιξη του ματς.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Η Εθνική μας ήταν σωστή τακτικά, έβγαλε συνεργασίες και χωρίς να πιάσει πάρα πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης (αυτά που μπορεί δηαδή καθώς διαθέτει ανάλογου επιπέδου παίκτες) επικράτησε 3-0 ενός «δυνατού» και υπολογίσιμου αντιπάλου. Αυτό «λέει» πολλά. Το ματς δεν είχε κάποιον υψηλό ρυθμό, αλλά οι διεθνείς μας εκμεταλλεύτηκαν τις φάσεις τους, ανασταλτικά πήραν άριστα (οι αντίπαλοί της δεν είχαν on target τελική) και στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς η «γαλανόλευκη» άφησε πολλές υπoσχέσεις.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65’ Σιώπης), Μάνταλος (65’ Ζαφείρης), Μπακασέτας (77’ Βαγιαννίδης), Χατζηγιοβάνης (46’ Κωνσταντέλιας), Πέλκας, Ιωαννίδης (77’ Παυλίδης)
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Χραντέσκι, Πέλτολα, Ιβάνοβ, Χόσκονεν, Καμαρά (82’ Γουάλτα), Άντμαν (62’ Κέσκινεν), Λουντ (62’ Γένσεν), Σούλερ (45’ Νισίλα), Σταχλ, Γκάλβεζ, Κάλμαν (62’ Πογιάνπαλο)

Πηγή: Gazzetta