Του Γιώργου Ντυμένου
Κρίμα και άδικο. Η Ελλάδα παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στη Σλοβενία (ίδιο αποτέλεσμα με τον αγώνα της Λουμπλιάνα) παρότι ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της στον όμιλο του Nations League, όμως τερμάτισε 2η και δεν πήρε το «εισιτήριο» για τη δεύτερη κατηγορία.
Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Μαυρία, Χατζηδιάκο, Τζαβέλλα, Τσιμίκα στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Ζέκα, Κουρμπέλη στον άξονα, τους Λημνιό, Φορτούνη στα άκρα – δεξιά και αριστερά αντίστοιχα – και τον Μπακασέτα πίσω από τον φορ Γιακουμάκη.
Σέντρα στον «τελικό» (η Ελλάδα ήθελε μόνο νίκη για να τερματίσει πρώτη και η Σλοβενία να μην χάσει) και η «γαλανόλευκη» εκ νέου έδωσε, για τρίτο σερί ματς, όλη την αριστερή της πλευρά στον Τσιμίκα. Οπως συνέβη κόντρα στην Κύπρο με εξτρέμ τον Τζόλη αλλά και στη Μολδαβία όπου επί χάρτου ήταν όπως απόψε (18/11) ο Φορτούνης, ο εκάστοτε μεσοεπιθετικός συνέκλινε στον άξονα και έπαιζε πίσω, δεξιά αλλά δίπλα στον επιθετικό. Την ίδια στιγμή ένα άλλο γνώριμα της Εθνικής μας ήταν και η ανάπτυξη από τα δεξιά όπου ο Μαυρίας έπαιρνε πολλές πρωτοβουλίες, και μέχρι την ανάπαυλα οι διεθνείς μας πατούσαν καλύτερα. Μάλιστα σε πολλά του χρονικά σημεία έμεναν ψηλά και πίεζαν στο αμυντικό τρίτο των φιλοξενουμένων.
Γιατί το ματς δεν είχε σκορ; Η απάντηση «κρύβεται» στις 4-5 «καθαρές» ευκαιρίες που απώλεσαν. Στο 4′ το σουτ του Μπακασέτα κόντραρε και πέρασε «ξυστά» κόρνερ και αμέσως μετά (6′) ο Λημνιός βρήκε ωραία τον Γιακουμάκη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, εκείνος του «έκοψε» την μπάλα καθώς ο νεαρός εξτρέμ ακολούθησε τη φάση, αλλά το πλασέ του μέσα από τα αντίπαλα καρέ ήταν «χλιαρό» και ο Ομπλακ μπλόκαρε εύκολα.
Στο 14′ ο Γιακουμάκης πήρε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Τσιμίκα, αλλά όμως η μπάλα κόντραρε και πέρασε εκτός της εστίας του γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης και στο 30′ απειλήσαμε πάλι από αέρος. Ο μπακ της Λίβερπουλ «γέμισε» ξανά, ο Φορτούνης πήρε – τη δύσκολη – κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, η μπάλα απέκτησε πορεία προς το τέρμα όμως ο Μπλάζιτς την απομάκρυνε πριν περάσει τη γραμμή. Εκτός αυτών υπήρξαν ορισμένες επικίνδυνες παράλληλες των δύο μας ακραίων αμυντικών (κυρίως του Μαυρία) και ξέχωρα από το δεκάλεπτο 20′-30′ οι Σλοβένοι έδειχναν «κομπάρσοι» του ματς. Οχι όμως σε παθητικό ρόλο. Ουκ ολίγες φορές έβαλαν την μπάλα κάτω, έπαιξαν κάθετα και παράλληλα, κυρίως από τα δεξιά που ήταν ο Ιλισιτς, αλλά ουσιαστική ευκαιρία δεν δημιούργησαν. Ωστόσο έδειξαν μία άκρως αθλητική ομάδα, με καλά τρεξίματα που πρέσαρε ψηλά.
Αρχή στο δεύτερο ημίχρονο και τα πρώτα 20 λεπτά θα ξεχαστούν πάρα πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση με το πρώτο μισό το ματς σε αυτό το διάστημα δεν είχε ρυθμό και η Ελλάδα αρέσκονταν μεν σε κατοχή μπάλας, χωρίς όμως να δημιουργεί φάσεις. Τότε, στο 66′ για την ακρίβεια, ο Μπακασέτας βρήκε χώρο, σούταρε αλλά ο Ομπλακ απέκρουσε εντυπωσιακά και δύσκολα το σουτ του σε κόρνερ, σε μία φάση που αφύπνισε τη «γαλανόλευκη». Αλλά πλέον οι διεθνείς μας είχαν αντίπαλο και το… ρολόι, αφού ο χρόνος κυλούσε.
Αλλωστε τότε ήταν που ο Φαν’τ Σχιπ επενέβη «αισθητά» από τον πάγκο, αφού με την είσοδο του Τζόλη ο Μπακασέτας «γύρισε» στο «8», ο Φορτούνης ήταν και «επίσημα» ελεύθερο ρόλο, ο νεαρός επιθετικός του ΠΑΟΚ και ο Παυλίδης το επιθετικό δίδυμο και ο Τσιμίκας συνέχιζε μόνος του σε όλη την αριστερή πλευρά. Την ίδια στιγμή οι Σλοβένοι όλο και «υποχωρούσαν», κρατούσαν παίκτες πίσω από την μπάλα και ο αγώνας παίζονταν, ως επί το πλείστον, στο δικό τους μισό.
Στο 72′ ο Λημνιός έκανε ωραία ατομική προσπάθεια, αλλά το σουτ του μπλόκαρε εύκολα ο Ομπλακ, ενώ στο 78′ ο Κουρμπέλης «άγγιξε» το 1-0. Οι Παυλίδης, Λημνιός, Φορτούνης συνδυάστηκαν όμορφα, ο τελευταίος «έκοψε» για τον έμπειρο χαφ που πλάσαρε, αλλά η μπάλα πέρασε βασανιστικά άουτ.
Κάπου εκεί η Ελλάδα τα έπαιξε, και εύλογα, όλα για όλα. Μέσα (και) ο Μασούρας που πήγε αριστερό εξτρέμ και απέκτησε ουσιαστικά διάταξη 4-2-4, με τον Μπακασέτα «εξάρι» (ο Κουρμπέλης «γύρισε» στόπερ) και τον Φορτούνη «δεκάρι» (Μασούρας, Λημνιός άκρα, Παυλίδης, Τζόλης φορ). Δηλαδή είχε στο γήπεδο 6 μεσοεπιθετικούς ή φορ.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπήκαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου η «γαλανόλευκη» κυριάρχησε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Επαιξε τους Σλοβένους στο μισό γήπεδο, πίεσε, αλλά έπεσε… πάνω στον Ομπλακ. Ο 27χρονος γκολκίπερ αντέδρασε εξαιρετικά (με τη βοήθεια και του δοκαριού του) στο «ψαλιδάκι» του Παυλίδη στο 84′, είχε σωστές εξόδους, ορισμένες ενέργειες των διεθνών μας δεν «έβγαλαν» τελική και έτσι δεν ήρθε το «πολυπόθητο» γκολ. Μάλιστα λίγο πριν το φινάλε αποβλήθηκε ο Χατζηδιάκος με απευθείας κόκκινη κάρτα, καθώς η ομάδα είχε μείνει ψηλά, ο Σπόραρ βρήκε ελεύθερο χώρο και βγήκε στην κόντρα και ο νεαρός στόπερ τον ανέτρεψε έξω από τα καρέ του Βλαχοδήμου πριν γίνει απειλητικός.
MVP: Ο Ομπλακ. Ο γκολκίπερ της Σλοβενίας ήταν ίσως ο βασικός λόγος που η ομάδα του κράτησε το «μηδέν», χάρις στις επεμβάσεις του, κυρίως, στα σουτ των Μπακασέτα
Στο ύψος του: Καλό ματς από τα άκρα της «γαλανόλευκης» (Τσιμίκας, Μαυρίας) και γενικότερα από όλη την ομάδα. Πάντως οι μπακ της ξεχώρισαν ένα κλικ.
Αδύναμος κρίκος: Ο Ιλισιτς. Οχι τόσο για την εικόνα του μέσα στο γήπεδο, αλλά κυρίως για τη συμπεριφορά του. Στο 55′ «βούτηξε» για να πάρει πέναλτι, ενώ σε εκείνη τη φάση έκανε μετά «θέατρο» πως τον χτύπησε ο Τζαβέλλας ώστε να «κερδίσει» την αποβολή του.
Η «γκάφα»: Εκ των υστέρων η επιθετική δυστοκία. Η «γαλανόλευκη» απώλεσε αρκετές ευκαιρίες και αν είχε αξιοποιήσει τις μισές, θα ήταν τώρα στην κορυφή του ομίλου της.
Το «στραγάλι»: Πολλά λάθη έκανε ο Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε, τα περισσότερα εις βάρος της Εθνικής μας. Αγνόησε αρκετά φάουλ κυρίως στους ακραίους μας και γενικότερα «σφύριξε» Σλοβενία. Πάντως η αποβολή του Χατζηδιάκου ήταν σωστή.
Το «ταμείο»: Αδικο το αποτέλεσμα για τη «γαλανόλευκη». Μπορεί να μένει η πικρία για το 0-0 και τη 2η θέση, όμως ήταν καλύτερη και απώλεσε αρκετές «καθαρές» φάσεις. Κόντρα σε μία ομάδα που έκανε μόνο μία ευκαιρία, την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ιλισιτς στις καθυστερήσεις.
Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος, Τζαβέλλας (79΄ Μασούρας), Τσιμίκας (90΄ Κυριακόπουλος), Κουρμπέλης, Ζέκα (67΄ Τζόλης), Λημνιός, Μπακασέτας, Φορτούνης, Γιακουμάκης (46΄ Παυλίδης).
Σλοβενία: Όμπλακ, Μπάλκοβετς, Μπλάζιτς, Μπίζολ (77΄ Βέτριχ), Ίλισιτς (90+2΄ Μπάιριτς), Λόβριτς (90+2΄ Σκούμπιτς), Κούρτιτς, Μπόχαρ (67΄ Βέρμπιτς), Μέβλια, Βούκιτς (76΄ Σπόραρ), Στογιάνοβιτς.
Η αξιολόγηση των διεθνών
Βλαχοδήμος: Δεν αισθάνθηκε σε κανένα σημείο πίεση από τους αντίπαλους επιθετικούς ο τερματοφύλακας της Ελλάδας που είχε ένα πολύ εύκολο ματς.
Μαυρίας: Προσπάθησε να βοηθήσει επιθετικά, μιας και αμυντικά δεν είχε προβλήματα με τους Σλοβένους να μην ανεβαίνουν σχεδόν καθόλου. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν κινητικός, στο δεύτερο όχι τόσο.
Τζαβέλας: Δεν είχε προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι, μιας και η Σλοβενία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απειλήσει. Είχε όπως κι ο Χατζηδιάκος ένα εύκολο παιχνίδι.
Χατζηδιάκος: Μπορεί να… θυσιάστηκε και να είδε την κόκκινη κάρτα για να σώσει την Ελλάδα, αλλά μέχρι και το σημείο της αποβολής του δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα κι αυτός. Η Σλοβενία ήταν ακίνδυνη μπροστά και οι Έλληνες αμυντικοί είχαν ένα εύκολο παιχνίδι.
Τσιμίκας: Αρκετά δραστήριος με πολλά ανεβάσματα από τα αριστερά. Τροφοδότησε στο πρώτο ημίχρονο τους Γιακουμάκη και Φορτούνη, οι κεφαλιές των οποίων όμως δεν κατέληξαν στα δίχτυα.
Ζέκα: Πολλά χιλιόμετρα και πάλι από τον Ζέκα. Ήταν παντού στο κέντρο, καλύπτοντας όποτε χρειάστηκε και στην άμυνα. Συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι να δώσει τη θέση του στον Τζόλη.
Κουρμπέλης: Πάρα πολλά χιλιόμετρα και μια ευκαιρία από τον Έλληνα χαφ. Ήταν σχεδόν παντού στο γήπεδο κάνοντας σπουδαία δουλειά στη μεσαία γραμμή. Είχε την δική του ευκαιρία προς το τέλος της αναμέτρησης, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει…
Λημνιός: Ήταν δραστήριος στο πρώτο ημίχρονο, προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω χωρίς να τα καταφέρει. Μια από τα ίδια στο δεύτερο ημίχρονο, αν κι έπεσε αισθητά η απόδοσή του από κάποια στιγμή και μετά. Μπορούσε να προσφέρει και περισσότερα πράγματα…
Φορτούνης: Ο κορυφαίος της Εθνικής στο πρώτο μέρος, αλλά και σε ολόκληρη την αναμέτρηση, με σωστές μεταβιβάσεις βοήθησε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού κι έχασε και την μεγάλη ευκαιρία στα πρώτα 45 λεπτά. Από τα δικά του πόδια έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες καλές στιγμές της Εθνικής στο παιχνίδι ενώ απείλησε και στο δεύτερο μέρος με μια απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι και μαζί με τον Φορτούνη ήταν από τους κορυφαίους. Είχε την δική του καλή στιγμή με ένα σουτ κεραυνό, με τον Όμπλακ να αποκρούει και να κρατά το μηδέν.
Γιακουμάκης: Βρισκόταν μέσα στις φάσεις, εκεί που πρέπει να είναι ένας επιθετικός. Είχε μια ευκαιρία με κεφαλιά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ τροφοδότησε τον Λημνιό ο οποίος αστόχησε στο πρώτο ημίχρονο. Με την έναρξη του δεύτερου μέρους έδωσε τη θέση του στον Παυλίδη.
Παυλίδης: Μπήκε στο παιχνίδι με την έναρξη του δεύτερου μέρους και στα περισσότερα λεπτά δεν δικαίωσε τον Φαν’τ Σχιπ για την επιλογή του. Παραλίγο να το κάνει στη μία και μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε, όταν με ανάποδο ψαλιδάκι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
Τζόλης: Δεν φάνηκε σχεδόν καθόλου στην αναμέτρηση από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι. Δεν βοήθησε στο επιθετικό κομμάτι…
Μασούρας: Μπήκε στα τελευταία λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί…
Κυριακόπουλος: Ισχύει ό,τι και για τον Μασούρα, μπήκε στα τελευταία λεπτά και δεν μπορεί να κριθεί…
Πηγή: Gazzetta