Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Ο Σβεν Γκόραν Ερικσον έφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια, με την αξιοπρέπεια που χαρακτήρισε όλη την παρουσία του στον χώρο. Και υπήρξε εκτός από ένας σπουδαίος τεχνικός, και ο μέντορας ενός κυρίου που ακόμα αφήνει το αποτύπωμα του στις εξελίξεις της εποχής μας: του Κάρλο Αντσελότι!
Ο Έρικσον άσκησε μαζί με τον (επίσης Σουηδό και τεράστιο ποδοσφαιριστή και προπονητή) Νιλς Λίντχολμ, τη μεγαλύτερη επιρροή στον Κάρλο Αντσελότι, καθορίζοντας τη φυσιογνωμία του πριν έρθει ένας τρίτος στη ζωή του, ο Αρίγκο Σάκι, ώστε ο Ιταλός να εξελιχθεί αργότερα σε έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους προπονητές. Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο σπουδαίος ήταν ο Ερικσον, πρέπει να πάει στην αρχή της καριέρας του και να μη σταθεί στα προφανή.
Ενώ στους περισσότερους έχει συνδυαστεί το όνομα του με το πέρασμα από την Εθνική Αγγλίας, το νταμπλ του 2000 με τη Λάτσιο και το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων με την επικράτηση των «λατσιάλι» επί της Μαγιόρκα με 2-1, η αληθινά τεράστια υπέρβαση που έκανε ήταν να αναλάβει σε ηλικία 33 ετών την Γκέτεμποργκ και σε μια εποχή που οι σουηδικές ομάδες ήταν πλήρως ερασιτεχνικές! Αν και ξεκίνησε άσχημα και ήθελε να παραιτηθεί, οι ίδιοι οι παίκτες τον συγκράτησαν και η συνέχεια ήταν συγκλονιστική! Εκθρόνισαν τη Μάλμε και μέσα σε τρία χρόνια έφτασαν να κατακτήσουν το Κύπελλο UEFA με συγκλονιστική πορεία, αποκλείοντας Βαλένθια και Καιζερσλάουτερν και διαλύοντας το Αμβούργο (πρωταθλήτρια Γερμανίας εκείνη τη σεζον) με 1-0 στο Ούλεβι, και με 0-3 μέσα στο «Φολκσπαρκ Στάντιον»!
Ένα πανίσχυρο Αμβούργο με τον Ενρστ Χάπελ προπονητή, που 12 μήνες αργότερα στην Αθήνα, θα κατακτούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας με 1-0 τη Γιουβέντους. Στην επίθεση ξεχώριζαν οι Στρόμπεργκ, Νίλσον και Σάντμπεργκ που ήρθε στην ΑΕΚ και πέρασε και από τον Ολυμπιακό.
Ο Έρικσον έφυγε για την Μπενφίκα με το πιο ακριβό συμβόλαιο προπονητή εκείνη τη εποχή στην Ευρώπη και πέτυχε να οδηγήσει τους αετούς της Λισαβώνας σε ευρωπαϊκό τελικό έπειτα από 15 χρόνια στο Κύπελλο UEFA, κόντρα στην Άντερλεχτ το 1983. Όταν θα επέστρεφε μετά από μία πενταετία στην Ιταλία, θα πήγαινε και πάλι τη Μπενφίκα σε έναν τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1990. Αλλά η Μίλαν του Σάκι θα τον άφηνε πάλι χωρίς τίτλο.
Στη Ρόμα διαδέθτηκε τον Λίντχολμ και έφερε στη μόδα τη ζώνη στην άμυνα.
Πήγε στη Φιορεντίνα, πέρασε από τη Σαμπντόρια, παραλίγο ο Γιώργος Βαρδινογιάννης να τον πείσει να έρθει να αναλάβει τον Παναθηναϊκό οταν απέλυσε τον… μαθητή του Έρικσον, τον Γκύντερ Μπένγκτσον το 1989, αλλά δεν τα βρήκαν στην αποζημίωση με την Φιορεντίνα!
Έπειτα από τις επιτυχίες με τη Λάτσιο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, η FA θα τον επιλέξει ως τον πρώτο ξένο που αναλαμβάνει την Εθνική Αγγλίας. Ένας αποκλεισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην οκτάδα το 2002 από την έμπνευση του Ροναλντίνιο να κρεμάσει τον Σίμαν, και άλλοι δυο αποκλεισμοί-αυτοκτονίες στα πέναλτι με την Πορτογαλία το 2004 και το 2006, του στέρησαν μια μεγάλη επιτυχία με μια χαρισματική φουρνιά Άγγλων παικτών! Αργότερα, θα γίνει ο πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι μετά από 34 χρόνια που θα κερδίσει τη Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» τον Φεβρουάριο του 2008 με 2-1, έχοντας κερδίσει και στον πρώτο γύρο με 1-0.
Ανεξαρτήτως των προπονητικών του περγαμηνών πάντως, ο «Σβένις» όπως τον έλεγαν χαϊδευτικά, υπήρξε και γόης.
Έχοντας χωρίσει με την επί σειρά ετών σύζυγό του, όταν πήγε στην Ιταλία είχε μία σχέση που έγινε πολύ γνωστή, με τη Νάνσυ Ντελ Όλιο, αλλά στην Αγγλία τα ταμπλόιντ έψαχναν κάθε κίνηση του γιατί πουλούσε!
Τα βρετανικά έντυπα αποκάλυψαν ότι ο Έρικσον είχε παράνομη σχέση με τη συμπατριώτισσα του τηλεπαρουσιάστρια, Ούρλικα Γιόνσον, ενώ όταν κόπασε αυτός ο θόρυβος, αποκαλύφθηκε η σχέση του με τη γραμματέα του, Φάρια Άλαμ. Ωστόσο, κανείς δεν είχε βρεθεί να πει μια κακή λέξη για αυτόν, πιθανώς γιατί ήταν για όποιους τον γνωρίσαμε, ένας αληθινός ΚΥΡΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία! Πολύ ευγενικός και προσηνής. Και έφυγε με έναν απίστευτα αξιοπρεπή τρόπο, πρώτα ανακοινώνοντάς το, έπειτα αποδεχόμενος να κάνει το υπέροχο ντοκιμαντέρ για το Amazon με την συμβουλή προς όλους: «Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την. Αντίο!» RIP Σβεν.
Πηγή: England365