Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Την περυσινή σεζόν, η «refuse to loose» Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε πρωτάθλημα και Champions League παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε τον βασικό της τερματοφύλακα (Τιμπό Κουρτουά) και δύο από τους βασικούς κεντρικούς της αμυντικούς (Έντερ Μιλιτάο και Νταβίντ Άλαμπα).

Με αυτό το (πρόσφατο) παρελθόν ως δεδομένο, το… περίφημο σηκωμένο φρύδι του Κάρλο Αντσελότι έμεινε κάτω όταν τραυματίστηκαν σοβαρά ο αρχηγός και δεξιός μπακ Ντάνι Καρβαχάλ και ο εκ των βασικών στόπερ Έντερ Μιλιτάο.

Ο Καρλέτο, άνθρωπος του συλλόγου, αποδέχθηκε την συμβουλή της διοίκησης και του καλού του φίλου, προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, να μην γίνουν κινήσεις στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι για να καλυφθούν τα κενά, έστω και αν στο παρασκήνιο η Βασίλισσα ασχολήθηκε με τον Αϊμερίκ Λαπόρτ, τον οποίο όμως η Αλ Νασρ δεν άφησε να φύγει.

Όταν, όμως, προκαλείς την τύχη σου, αυτή δεν θα σου χαμογελάσει πάντα. Από τον τραυματισμό του Καρβαχάλ και έκτοτε, η Ρεάλ πορεύεται χωρίς καθαρόαιμο δεξί μπακ, με τον Λούκας Βάθκεθ να καταντά… ανέκδοτο σχεδόν όποτε παίζει ή τον πολυθεσίτη Φεδερίκο Βαλβέρδε να θυσιάζεται σε αυτή την θέση, με την ομάδα να χάνει έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χαφ.

Όσο για το κέντρο της άμυνας; Παραμονές τριών καθοριστικότατων αγώνων για την έκβαση της σεζόν, το ντέρμπι κορυφής της La Liga με την Ατλέτικο και, κυρίως, το διπλό ζευγάρι των αγώνων με την Μάντσεστερ Σίτι για τα πλέι οφ του Champions League, η Ρεάλ έμεινε με έναν καθαρόαιμο κεντρικό αμυντικό!

Και αυτός, μάλιστα, είναι ο πολλά υποσχόμενος αλλά 21 ετών και άπειρος Ραούλ Ασένθιο, ο οποίος βγήκε μέσα από την ανάγκη της Ρεάλ να βρει λύσεις, με τον «Καρλέτο» να μην υπολογίζει για αυτά τα τρία ματς – κλειδιά τους Ρούντιγκερ και Αλάμπα, οι οποίοι προστέθηκαν στο απουσιολόγιο που ήταν μόνιμος εδώ και καιρό ο Μιλιτάο.

Στην πρόκριση – θρίλερ επί της Λεγανές στο Κύπελλο, ο 20χρονος Χακόβο Ραμόν, ο οποίος επίσης έχει πολύ μεγάλες προοπτικές, έδειξε ότι θέλει ακόμα πολύ δρόμο. Γιατί, αν η τέταρτη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος σου βάζει δύο γκολ και χάνει 2-3 ευκαιρίες και για άλλα, τι μπορεί να σου κάνουν η φορμαρισμένη Ατλέτικο με Χουλιάν Άλβαρες, Αντουάν Γκριεζμάν, Τζουλιάνο Σιμεόνε, Άνχελ Κορέα και πάει λέγοντας ή η Σίτι με Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Φιλ Φόντεν κλπ.; Οι απαντήσεις (πολύ) προσεχώς…

Να σώσει ό, τι σώζεται…

Το καλοκαίρι, η Μάντσεστερ Σίτι γέμισε τα ταμεία της με περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση των Χουλιάν Άλβαρες, Ζοάο Κανσέλο, Τέιλορ Χέιγουντ – Μπέλις, Λίαμ Ντέλαπ, Σέρχιο Γκόμεθ και Τόμι Ντόιλ, αλλά από αυτά ξόδεψε μόλις το 1/6 για τον Σαβίνιο, παρότι δεν είχε εναλλακτική για τον Άλβαρες στην επίθεση, είχε ξεμείνει από ακραία μπακ και δεν είχε αντικαταστάτη του Ρόδρι, παραχωρώντας δανεικό τον Κάλβιν Φίλιπς.

Η διοίκηση ρώτησε τον Πεπ Γκουαρδιόλα αν ήθελε ενισχύσεις και ο Καταλανός, ίσως παρασυρόμενος από την περυσινή σεζόν και το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα, απάντησε αρνητικά. Και, βεβαίως, το μετάνιωσε.

Στην προετοιμασία τραυματίστηκε ο πιο φορμαρισμένος της παίκτης, ο Όσκαρ Μπομπ και, στους πρώτους μήνες της σεζόν, ο πιο κομβικός της παίκτης, ο νικητής της «Χρυσής Μπάλας» Ρόδρι, το κενό του οποίου μοιάζει με τεράστια μαύρη τρύπα στην μεσαία γραμμή των Πολιτών.

Ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος διαπίστωσε προφανώς ότι έκανε λάθος, ζήτησε από την διοίκηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και η Σίτι έκανε την μεγαλύτερη επένδυσή της σε χειμερινό παζάρι, ξεπερνώντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ για έναν 23χρονο κεντρικό μέσο που δεν πίστεψε η Μπαρτσελόνα (Νίκο), δύο πιτσιρικάδες στόπερ με πολλές προοπτικές αλλά πιτσιρικάδες (Κουσάνοφ – Βίτορ Ρέις) και έναν εξαιρετικό επιθετικό που πρέπει να αποδείξει όμως ότι δεν είναι «one season wonder» (Μαρμούς).

Παρά την τεράστια επένδυση, παραμένει το δεδομένο κενό στα άκρα της άμυνας, με τον Γιόσκο Γκβάρντιολ να θυσιάζεται ως αριστερό μπακ όταν είναι τεράστιο στόπερ, ουδείς εγγυάται ότι ο Νίκο μπορεί, εν μέρει έστω, να καλύψει το κενό του Ρόδρι και ο Μαρμούς θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια έκδοση Χουλιάν Άλβαρες Νο2 για να κάνει πραγματικά την διαφορά.

Αγαπητοί Κάρλο και Πεπ, τα λάθη (συνήθως) πληρώνονται

Οι μη κινήσεις της Ρεάλ και οι κινήσεις της Σίτι ενδέχεται να καθορίσουν την μοίρα του πιο «καυτού» ζευγαριού στα πλέι οφ του Champions League, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια βγάζει και την τελική νικήτρια. Θα συμπληρωθεί… καρέ φέτος; Σε αυτό το τρελά απολαυστικό άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, γιατί όχι;

Το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, πέρα από τις απορίες που μας γέννησε για το ζευγάρι Ρεάλ – Σίτι, μας αφήνει και άλλα ερωτηματικά: Πως, για παράδειγμα, θα τα καταφέρει η Άρσεναλ χωρίς μια ακόμα καλή λύση σε επίθεση – σκοράρισμα; Ήδη αποχαιρέτησε τις (λιγότερης σημασίας) διοργανώσεις όπως είναι το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ.

Θα μπορέσει η Νάπολι να ξεπεράσει την απώλεια του Κβίτσα Κβαρατασχέλια; Θα καταφέρει ο Γεωργιανός να εξελιχθεί σε… Ουσμάν Ντεμπελέ της αριστερής πλευράς ώστε η Παρί Σεν Ζερμέν να αναβαθμιστεί σε ένα από τα φαβορί του Champions League, έστω και χωρίς σκόρερ επιπέδου Κιλιάν Μπαπέ;

Θα καταφέρουν οι δύο Μάρκοι (Ράσφορντ και Ασένσιο) να βρουν τον πραγματικά καλό τους εαυτό και να εξελιχθούν σε «κλοπές του χειμώνα» για την Άστον Βίλα, ώστε να αυξήσει τον βαθμό ανταγωνιστικότητάς της ομάδας του Ουνάι ¨Εμερι σε Premier League και Champions League;

Θα εξελιχθεί ο (ημί – άγνωστος για την πλειοψηφία) Πάτρικ Ντόργκου σε μεταγραφικό «μπαμ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ώστε να ανέβει (λίγο έστω) επίπεδο σε σχέση με την μετριότατη (έως κακή) εικόνα που έχει δείξει μέχρι τώρα;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε άλλα πολλά τις επόμενες, συναρπαστικές εβδομάδες μέχρι τον Μάιο όπου, ως γνωστόν και παρά το κλισέ, ξυρίζουν τον γαμπρό…

Πηγή: Gazzetta