Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Είναι 34 ετών, έχει γίνει ο νέος προπονητής της Μπάγερν, πηγαίνει στο Καμπ Νου για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στο ντεμπούτο του στο Champions League με αυτή την ιδιότητα, και ο τύπος πηγαίνει μασώντας τσίχλα στον πάγκο και κάνοντας φούσκα τη στιγμή που τον έχει σημαδέψει ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής μετάδοσης. Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ένας τύπος που πήγαινε με ηλεκτρικό πατίνι στις προπονήσεις της Λειψίας, είναι φαινόμενο. Δίχως κανείς να μπορεί να προεκτιμήσει με ασφάλεια αν θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Μπάγερν, ο τρόπος του στον πρώτο του καιρό στον πιο ηλεκτρικό πάγκο της Γερμανίας και έναν από τους πιο δύσκολους πάγκους στον πλανήτη ποδόσφαιρο είναι μοναδικός.

Πιθανόν κανείς στην επαγγελματική νοοτροπία, και ειδικά στο κομμάτι της επικοινωνίας, να εντοπίσει στοιχεία που έχει “δανειστεί” ο Νάγκελσμαν από τον Γιούργκεν Κλοπ – ίσως τον πρώτο δημοφιλή Γερμανό προπονητή που έδειχνε τόσο συχνά και έντονα ότι διασκεδάζει και ψυχαγωγείται με τον ρόλο του ως προπονητή. Όχι τυχαία, δεδομένου ότι καθοδηγηθήκαν από τον ίδιο “μέντορα” στο κομμάτι της επικοινωνίας, τον ατζέντη Μαρκ Κοζίτσκε, ο οποίος ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ατζέντης και των δύο, μέχρι να αλλάξει εκπρόσωπο ο Νάγκελσμαν. Ουδείς άλλος όμως είχε βρεθεί σε τόσο μικρή ηλικία να διαχειρίζεται ως προπονητής έναν τόσο βαρύ πάγκο, και να επιχειρεί να επιβάλει την ηγεσία του σε ποδοσφαιριστές που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά (Νόιερ) και έχουν κατακτήσει όποιο τίτλο κυκλοφορεί στο ποδόσφαιρο.

Έχουν κυλήσει μόλις 71 ημέρες από την πρώτη προπόνηση του Νάγκελσμαν με την φόρμα της Μπάγερν, και το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό για να επιτρέψει στον παρατηρητή να αναλύσει σε τέτοιο βάθος την κατάσταση που να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα και να βασίσει πάνω τους εκτιμήσεις για το μέλλον. Όμως το στιλ του Νάγκελσμαν, δηλαδή ο τρόπος του στον πρώτο καιρό του στον πάγκο της Μπάγερν είναι αξιοπρόσεκτος. Παρέλαβε μια έτοιμη ομάδα από τον Χάνσι Φλικ, και επέλεξε να μην την βγάλει εντελώς από την πεπατημένη της και να μην της αλλάξει άμεσα την αγωνιστική ταυτότητα. Αυτό που μέχρι στιγμής επιχειρεί είναι να προσθέσει στοιχεία, χάρη και στην ευχέρεια που του δίνουν οι μεταγραφές και ειδικά ο Νταγιότ Οπαμεκανό, ο οποίος είχε υποδειγματική απόδοση απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Η ταχύτητα του Γάλλου κεντρικού αμυντικού έχει δώσει στον Νάγκελσμαν το θάρρος να ανεβάζει ψηλά στο τερέν την αμυντική γραμμή ανησυχώντας λιγότερο για την πιθανότητα να αποδειχθεί όσο ευάλωτη ήταν πέρσι η άμυνα της Μπάγερν σε μια μακρινή μεταβίβαση στην πλάτη της ή σε στιγμές αρνητικής μετάβασης. Και το επίπεδο της ενδοεπικοινωνίας των ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επίπεδο της γνωστικής ικανότητας των παικτών του, οι οποίοι λαμβάνουν γρήγορα σωστές αποφάσεις, του επιτρέπει να αρχίζει να παίζει “τίκι τάκα” με πολύ υψηλή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις και να κουράζει τον αντίπαλο με αυτό το ποδόσφαιρο τοποθέτησης.

Ο Νάγκελσμαν “καίει” εδώ και χρόνια τον εγκέφαλό του με όλα τα τελευταία λογισμικά που του επιτρέπουν να μελετά τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών και τις ομαδικές τακτικές κινήσεις στο τερέν σε πραγματικό χρόνο σε μια διαρκή προσπάθεια βελτιστοποίησης της συμπεριφοράς της ομάδας του σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Το βράδυ της Τρίτης απέναντι στην Μπαρτσελόνα του πήρε μερικά λεπτά για να διαβάσει τους τρόπους ανάπτυξης των επιθέσεων που είχε σχεδιάσει ο Ρόναλντ Κούμαν και να αλλάξει την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών του κατά την φάση της άμυνας. Ο Κίμιχ και ο Γκορέτσκα “κουνήθηκαν”, έκλεισαν τους χώρους που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί η Μπαρτσελόνα στα μεσοδιαστήματα, και στο υπόλοιπο παιχνίδι η εικόνα σου δημιουργούσε την αίσθηση ότι η Μπάγερν έχει αφαιρέσει τα δόντια από το στόμα της Μπάρτσα.

Στην φάση της επίθεσης, η Μπάγερν επέλεγε πλευρά ανάπτυξης και εκεί συγκεντρώνονταν τρεις και τέσσερις ποδοσφαιριστές άλλοτε για να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Μπαρτσελόνα και άλλοτε για να τραβήξουν πάνω τους μέσα από τις πολλές κοντινές πάσες την άμυνα ώστε να δημιουργηθούν χώροι στους οποίους επιτίθονταν άλλοι συμπαίκτες που είχαν εμπιστοσύνη ότι θα τους δει ο κάτοχος της μπάλας και θα πασάρει στον κατάλληλο χώρο και χρόνο. Όπως συνέβη στην φάση του πρώτου γκολ με τον τρόπο που οι συμπαίκτες δημιούργησαν και αξιοποίησαν τον χώρο για να επιτεθεί ο Μίλερ.

Ένα ματς δεν αποτελεί ποτέ ασφαλές δείγμα για εκτιμήσεις. Σου χρειάζεται να δεις τουλάχιστον 5-6 παιχνίδια μέχρι να καταφέρεις να γνωρίσεις μια ομάδα και να αντιληφθείς την δυναμική της. Με άλλα λόγια, πρέπει να ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων για να εκτιμήσει κανείς τις προδιαγραφές της Μπάγερν που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Νάγκελσμαν. Πάντως αυτό το δείγμα, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της Μπαρτσελόνα, ήταν αξιόλογο. Αν έχει υγιείς τους βασικούς του, ο Νάγκελσμαν έχει όλα όσα του χρειάζονται για να μας δείξει περισσότερα από αυτά που ήδη έχει αλλά και από αυτά που θα γεννήσει το κεφάλι του τώρα που συνεργάζεται με ποδοσφαιριστές της κορυφαίας ποιότητας.

Πηγή: Gazzetta