Επιλογή Σελίδας



Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Μακριά από ανθρωποφαγία, όταν κάποιοι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους, είναι επιεικώς άκομψο να εκφράσεις χαρά δημόσια – ακόμα κι όταν πρόκειται για καλοπληρωμένο CEO. Το θέμα μας άλλωστε δεν είναι ο Πάνος Παπαδόπουλος προσωπικά. Το θέμα μας είναι όσα έφτασε να αντιπροσωπεύει με το πέρασμα των ετών: ένα μοντέλο αποτυχημένο, το οποίο αντί για αποτελέσει μέρος της λύσης, αποτέλεσε -κομβικό- μέρος του συνολικού προβλήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

O κ. Παπαδόπουλος πιθανόν να χρεώνεται και τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Αυτό δεν είμαι σε θέση να το κρίνω.

Δημοσιογραφικά εντούτοις, βλέπαμε όλοι την Nova να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, όχι σε μια κυρίαρχη και σύγχρονη τηλεοπτική πλατφόρμα με έμφαση στην βελτίωση του προϊόντος, αλλά σε έναν άτολμο, φοβικό και εν πολλοίς ενοχικό τηλεοπτικό μεσάζοντα.

H Nova ήταν επί σειρά ετών ο βασικός χρηματοδότης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε το μαχαίρι, είχε και το καρπούζι. Και είχε την ευκαιρία να θέσει η ίδια τους όρους του παιχνιδιού. Η διασφάλιση της επαγγελματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων της ήταν το μίνιμουμ που μπορούσε και όφειλε να επιβάλει. Την ελευθερία τους, δηλαδή, να λένε και να περιγράφουν αυτό που βλέπουν.

Δεν συνέβη ποτέ. Αντί να επιβάλλει όρους, η διοίκηση της εταιρείας άφησε ουσιαστικά τις ιδιοτροπίες ορισμένων ιδιοκτητών ΠΑΕ να καθορίσουν την πολιτική της! Κι έτσι οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν να σχολιάζουν τις επίμαχες φάσεις (παγκόσμια πρωτοτυπία), οι τεχνικοί έστρεφαν την κάμερα μακριά κάθε φορά που στις κερκίδες γινόταν «πόλεμος», οι φυσιολογικές ερωτήσεις και τα ελάχιστα σχόλια για την απόδοση, συνήθως μιας συγκεκριμένης ομάδας μπορούσαν να γίνουν μέχρι και αιτία απόλυσης και γενικώς η κατάσταση θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα.

Δεν μέμφομαι τους δημοσιογράφους. Σε τέτοιο περιβάλλον ή προσαρμόζεσαι ή αποχωρείς. Εντούτοις η νέα διοίκηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτό: να πείσει το προσωπικό της, κυρίως το δημοσιογραφικό ότι μπορεί να κάνει την δουλειά του όπως κρίνει καλύτερα και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Και σταδιακά να εξαλείψει – η νέα διοίκηση – τραγελαφικά φαινόμενα όπως αυτό που ζήσαμε τηλεοπτικά το Σάββατο στο «Καραϊσκάκης», όταν μπροστά στα μάτια μας ο Μπόλονι δεν μπορούσε να κάνει δηλώσεις επειδή κάποιοι τον έβριζαν, αλλά η δημοσιογραφική αφωνία στην κάλυψη του γεγονότος υπήρξε εκκωφαντική!

Αυτό είναι ένα μόνο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων δεν έκανε τα περασμένα χρόνια η διοίκηση της εταιρείας. Υπάρχουν πολλά ακόμα – από την κατάσταση των ελληνικών γηπέδων, μέχρι τις συμπεριφορές των παραγόντων, σε όλα διέθετε τις προϋποθέσεις να θέσει αυστηρότερους όρους, πλην όμως επέλεξε να συμπλεύσει απολύτως με μια βαθιά προβληματική κατάσταση.

Ως δημοσιογράφος αλλά και ως συνδρομητής λοιπόν, περιμένω από την καινούργια διοίκηση, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον την επιστροφή στο αυτονόητο. Περιγράφω όσα συμβαίνουν, χωρίς να φοβάμαι.

Τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης ας λειτουργήσουν ως οδηγός. Η αναβάθμιση του προϊόντος, μόνο με βάση μια σύγχρονη και ανεξάρτητη τηλεοπτική πλατφόρμα μπορεί να επιτευχθεί.

H Nova δεν ήταν τέτοια εδώ και καιρό. Μένει να αποδειχθεί αν σκοπεύει να γίνει.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This