Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Θα μπορούσες να διακρίνεις το όριο, το σημείο που άλλαξε το momentum. Αυτό βρίσκεται στο καλοκαίρι του 2015. Μέχρι τότε η Μπαρτσελόνα όχι μόνο στηριζόταν σε δικά της παιδιά από τη “Μασία”, αλλά επένδυε μεταγραφικά τα χρήματά της με σύνεση και μεγάλη επιτυχία. Ωσπου ξαφνικά από εκείνη τη μεταγραφική περίοδο σχεδόν τα πάντα άρχισαν να γίνονται λάθος. Για να φτάσουμε στο τώρα και η Μπάρτσα να θεωρείται -και όχι αδίκως- ο χειρότερος αγοραστής στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2014 οι Μπλαουγκράνα πλήρωσαν συνολικά 166 εκατ. ευρώ και πήραν στο “Καμπ Νόου” τους Λουίς Σουάρες, Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, Ιβάν Ράκιτιτς και με τους τρεις να τους δικαιώνουν στο έπακρο. Ας δούμε όμως όσα ακολούθησαν…

2015-’16
Για τους Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ το club κατέβαλε συνολικά 45 εκατ. ευρώ, αλλά και οι δύο μεταγραφές αποδείχτηκαν άκρως αποτυχημένες. Δεν βοήθησαν καθόλου, αφήνοντας την ομάδα χωρίς ουσιαστική ενίσχυση στο γήπεδο.

2016-’17
Εκείνο το καλοκαίρι οι… νεοσύλλεκτοι ήταν πολλοί και το ποσό έφτασε τα 124 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το… τσούρμο που κατευθύνθηκε προς τη Βαρκελώνη, δεν έκανε ποτέ του τη διαφορά. Από τους Σαμουέλ Ουμτιτί, Αντρέ Γκόμες, Πάκο Αλκάθερ, Λούκας Ντιν, Γιάσπερ Σίλασεν, Ντένις Σουάρεθ, μόνο ο πρώτος βοήθησε κάπως, αλλά και ο Γάλλος σέντερ μπακ κλείνει διετία που ανενεργός εξαιτίας τραυματισμών. Οι υπόλοιποι έχουν φύγει κιόλας.

2017-’18
Εδώ και εάν έγιναν οι χειρότερες επιλογές και η χειρότερη επένδυση που έκανε ποτέ το club, καθώς προσπάθησε να επενδύσει τα χρήματα που έλαβε από τον Νεϊμάρ, αλλά ουσιαστικά τα πέταξε στα σκουπίδια. Φελίπε Κουτίνιο και Ουσμάν Ντεμπελέ κόστισαν μαζί 268 εκατ. ευρώ. Σε αυτούς προσθέστε άλλα 93 εκατ. ευρώ για τους Παουλίνιο, Γιέρι Μίνα, Μάρλον, Νέλσον Σεμέντο, Ζεράρ Ντεουλοφέου. Απ’ όλους αυτούς μόνο Σεμέντο παίζει ακόμα κανονικά.

2018-’19
Αυτή η χρονιά δεν ήταν άκρως αποτυχημένη, αλλά στην πραγματικότητα κανείς απ’ όσους αποκτήθηκαν δεν έκανε τη διαφορά. Οι Αρτούρο Βιδάλ, Κλεμέντ Λενγκλέ και Αρτούρ έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά δεν ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Μαζί με τους Μάλκομ, Τζέισον Μουρίγιο, Ζαν Κλερ Τοντιμπό, το κόστος ανέβηκε στα 129 εκατ. ευρώ.

2019-’20
Ωσπου φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι και ακόμα μία αποτυχημένη μελέτη αναφορικά με τις ανάγκες και τις προσαρμογές που χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα. Το χέρι μπήκε πολύ βαθιά στην τσέπη, αλλά ούτε αυτή τη φορά τα 273 εκατ. ευρώ έκαναν τη διαφορά. Ισως βέβαια να είναι νωρίς για να αξιολογηθούν ρεαλιστικά οι Αντουάν Γκριεζμάν, Φρένκι Ντε Γιονγκ, αλλά οι Νέτο, Ζούνιορ Φίρπο, Μάρτιν Μπρέθγουέιτ δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν στη Βαρκελώνη.

Και κάπως έτσι, το συνολικό μεταγραφικό κόστος των 839 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε σεζόν, σε σχέση πάντα με το πόσο βοήθησαν την ομάδα, καθιστά την Μπαρτσελόνα ξεκάθαρα τον χειρότερο αγοραστή της ύστατης εποχής της μπάλας, αφήνοντας τον Λιονέλ Μέσι να παλεύει ακόμα μόνος του…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This