Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

προεκλογική περίοδος άρχισε στο μπάσκετ, άσχετα αν ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών. Η ομοσπονδία θα ήθελε την μετάθεσή τους, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο η λύση δεν μοιάζει να προκρίνεται από την Πολιτεία. Η υποτιθέμενη αιτία για μετάθεση των αρχαιρεσιών είναι ότι πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία και η ανάδειξη του νέου ΔΣ να γίνει μετά την ολοκλήρωση του ολυμπιακού κύκλου. Δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα δημιουργούσε ανακολουθίες με παράτυπη παράταση της θητείας της νυν διοίκησης, η οποία βάσει καταστατικού είναι τετραετής. Από την άλλη, ουδείς είναι σίγουρος ότι τον επόμενο Ιούλιο θα είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να διεξαχθούν οι εκλογές μέσα στο τρέχον έτος. Αν όχι το φθινόπωρο, τουλάχιστον τον χειμώνα του 2020. Δεν είναι μυστικό, πλέον, ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν μια μοναδικότητα σε σχέση με το παρελθόν. Θα είναι ιδιαίτερα πολυφωνικές, καθώς οι κεντρικές υποψηφιότητες αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις. Ξέρουμε ήδη τις τρεις, δηλαδή τις τέσσερις, αφού και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα είναι παρών στην εκλογική διαδικασία…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Η συντονισμένη κίνηση Φασούλα

Ο Παναγιώτης Φασούλας που εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος τον περασμένο Γενάρη σε εκδήλωση της ΕΣΚΑΝΑ, φαίνεται να υλοποιεί αυτό που είχαμε γράψει. Θα ηγηθεί μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αναδημιουργία της ομοσπονδίας και την διοίκηση της σε “σύγχρονα πρότυπα”, όπως ο ίδιος ευαγγελίζεται. Ήδη μέχρι τώρα στο πλευρό του συμπαρατάσσονται ο Φάνης Χριστοδούλου (σε μια πολύ εντυπωσιακή επιστροφή του στα κοινά του μπάσκετ), ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, η Αναστασία Κωστάκη (επιτέλους, ακούσαμε και ένα γυναικείο όνομα). Σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν κι άλλα ονόματα ανθρώπων που έχουν ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, είτε αυτοί είναι παίκτες, είτε παράγοντες. Η ομάδα Φασούλα, αυτή τη στιγμή, δίνει την εντύπωση μιας αρκετά οργανωμένης κίνησης.

Ο Παναγιώτης Φασούλας συσπειρώνει μια ισχυρή ομάδα

Ο κορυφαίος Έλληνας σέντερ όλων των εποχών έχει από πίσω του μια πολυσχιδή πορεία (βουλευτής και Δήμαρχος Πειραιά), γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του μπάσκετ από πολλές θέσεις, κυρίως όμως μοιάζει να συνενώνει πολλούς σε μια κοινή πορεία. Η άποψη του Παναγιώτη Φασούλα για τον τρόπο διοίκησης της ομοσπονδίας έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή και περιλαμβάνει την συγκρότηση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που θα διοικήσει πραγματικά ολόκληρο το μπάσκετ.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπων του σπορ, που έχουν την τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς είναι βασική επιδίωξή του. Να δοθούν δηλαδή οι ρόλοι σε εκείνους που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος γυναικών, της Α2 και των μικρότερων κατηγοριών. Δίνει επίσης βάση στην εξεύρεση πόρων με διεύρυνση των σχεδόν ανύπαρκτων (αυτή τη στιγμή) τμημάτων (εμπορικό, μάρκετινγκ), ενώ έχει και συγκεκριμένες απόψεις για τη διαιτησία (υπαγωγή της σε επαγγελματικό επίπεδο στην ΕΟΚ, αλλά έλεγχο και αξιολόγηση των ρέφερι, μέσω ομοσπονδίας) τις εθνικές ομάδες, τις σχέσεις με FIBA και Euroleague.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος και το σχέδιο Μάρσαλ

Λίγες μέρες μετά (στις 6 Φεβρουαρίου) τον Παναγιώτη Φασούλα επισημοποίησε την υποψηφιότητά του ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα με επίσημη δήλωσή του ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εκλογές. Άνοιξε μάλιστα και την ιντερνετική πλατφόρμα dosepasa.gr, στην οποία εκτός από τις προσωπικές απόψεις-θέσεις, έκαναν προτάσεις και αρκετοί φίλαθλοι.

Μέχρι στιγμής την κίνηση Λιόλιου έχει υποστηρίξει δημόσια ο Κώστας Τσαρτσαρής. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Ερα-Σπορ αναφέρθηκαν και άλλα τρία ονόματα που προφανώς δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα: Παναγιώτης Γιαννάκης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Δήμος Ντικούδης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την διευκρίνιση που έκανε ο Βαγγέλης Λιόλιος για “μια διοίκηση η οποία βάζει το όραμα και την υλοποίηση την κάνουν άλλοι”. Αν καταλάβαμε καλώς οι τέσσερις προαναφερθέντες δεν θα είναι υποψήφιοι, αλλά θα τους ζητηθεί από μια ενδεχόμενη διοίκηση υπό τον Βαγγέλη Λιόλιο να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος θεωρεί απαραίτητο ένα σχέδιο Μάρσαλ για το μπάσκετ

Ο παράγοντας του Προμηθέα έκανε λόγο για ένα σχέδιο Μάρσαλ, που θα “σώσει το μπάσκετ”, υποστηρίζοντας ότι το 60% του μπάτζετ της ομοσπονδίας πρέπει να πάει στις ομάδες και στις ενώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ένα ποσό 8-10.000 ευρώ θα πρέπει να δοθεί σαν επιδότηση από την ΕΟΚ στα σωματεία που μετέχουν στις εθνικές κατηγορίες, ενώ σε 5.000 ευρώ οριοθέτησε το ποσό για τους συλλόγους των τοπικών πρωταθλημάτων. Έκανε επίσης λόγο για γεωγραφική αναδιάρθρωση των κατηγοριών ώστε να εξοικονομηθούν έξοδα διεξαγωγής αγώνων και διαιτησίας και υποσχέθηκε πλήρως τεχνοκρατική διοίκηση.

Δεν ακούστηκε καλά πάντως η προσωπική επίθεση σε βάρος του Παναγιώτη Φασούλα, αλλά και εκείνο το “αν οι ομάδες αποδεχθούν το σχέδιο μου, θα καταθέσω υποψηφιότητα, αν δεν το θέλουν, δεν θα το κάνω”. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο κρίνεται στις αρχαιρεσίες. Δεν πάει κανείς να κερδίσει μια εκλογική διαδικασία, έχοντας σίγουρο το αποτέλεσμα.

Γιάννης Σγουρός: Πίσω στον χώρο του

Ο Γιάννης Σγουρός είχε αποφασίσει από καιρό να καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα. Την επισημοποίησε, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας γενικής επανεκκίνησης στο μπάσκετ, ώστε να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ο άλλοτε μπασκετμπολίστας, προπονητής και πρόεδρος του Μίλωνα δηλώνει ανοιχτός “σε συνεργασίες, ζυμώσεις και συνθέσεις, που θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ΔΣ με ιδέες και θέσεις για το μπάσκετ, όπως του αρμόζει και λόγω της ιστορίας του και κυρίως λόγω της απήχησής του στην κοινωνία“.

Η υποψηφιότητα του μπορεί να προκαλεί έκπληξη, όμως η τεχνογνωσία του στη διοίκηση (ελληνική και παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον αθλητισμό Περιφέρεια Αττικής στον ευρύτερο τομέα) είναι δεδομένη.

Ο Γιάννης Σγουρός με διοικητική δράση σε μπάσκετ, άρση βαρών, περιφέρεια

Η πρόταση του, μάλιστα, για την γενική ανάφλεξη των κυττάρων του μπάσκετ, έχει άμεση σχέση και με την πρότερη ενασχόλησή του με τα κοινά: “Μπορούμε να επεξεργαστούμε πολλά πράγματα, με τις κατάλληλες συμμαχίες. Επειδή έχω περάσει από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις αρκεί να υπάρξει τρόπος προσέγγισης και συγκεκριμένη πρόταση. Το να εμπιστευτούν οι τοπικές κοινωνίες το μπάσκετ και το αντίστροφο, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τα οποία μάλιστα διογκώνονται γιατί έχει κοπεί η κρατική επιχορήγηση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει βαθιά μελέτη και συνεχή ενασχόληση με το θέμα, καθώς και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη“.

Την υποψηφιότητα Σγουρού λέγεται ότι υποστηρίζεται από αρκετούς ανθρώπους του μπάσκετ και μάλιστα με σημαντική ιστορία στο χώρο, δημοσίως όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα είναι (;) υποψήφιος

Θα τους αντιμετωπίσει (τρόπος του λέγειν, δεν θα παίξουν μονό) όλους αυτούς ο επικεφαλής της ΕΟΚ (είτε από τη θέση του γενικού γραμματέα είτε του πρόεδρου είτε ακόμη και του απλού συμβούλου) εδώ και 37 χρόνια; Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ναι μεν έχει ως μεγαλύτερο εμπόδιο το νόμο Αυγενάκη, που δεν του επιτρέπει να είναι υποψήφιος. Παρόλα αυτά δεν θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει.

Αντίθετα, αφού ακολουθήσει τη δικαστική οδό και προσπαθήσει να ακυρώσει νομικά την σχετική απόφαση, θα είναι κανονικά υποψήφιος. Στις εκλογές κάθε ομοσπονδίας, τον πρώτο λόγο έχει πάντα η απερχόμενη διοίκηση. Πρώτα γιατί ασκεί τη διοίκηση, άρα παίρνει σημαντικές αποφάσεις που μπορούν να αποδειχθούν κλειδιά για πολλά σωματεία τα επόμενα χρόνια. Οι αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών είναι ένα παράδειγμα.

Δεν το βάζει κάτω ο Γιώργος Βασιλακόπουλος

Κι ύστερα είναι αυτή που έχει την τεχνογνωσία στο να κερδίζει τις εκλογές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος της ΕΟΚ θα επιλέξει κάποιους νέους συνεργάτες ή θα επιμείνει σε αυτούς με τους οποίους διοικεί τα τελευταία χρόνια. Αρνείται μάλιστα να δώσει το χρίσμα σε κάποιον άλλον σύμβουλο της ΕΟΚ, αφού δεν πρόκειται να μην είναι παρών στις εκλογές. Σίγουρα, πάντως, δεν μοιάζει διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις. Κόντρα στην Ευρωλίγκα (εσχάτως και με την FIBA), καμιά διάθεση αλλαγών στη διαιτησία και πάντα μια συγκεχυμένη κατάσταση στην υπόθεση του προπονητή της Εθνικής Ομάδας.

Να θυμίσουμε πάντως ότι στο νέο ΔΣ της ΕΟΚ σε θεωρητική περίπτωση, μπορεί να εκλεγούν άπαντες. Και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο Γιάννης Σγουρός και ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Βαγγέλης Λιόλιος. Η διαδικασία των εκλογών δεν προβλέπει ξεχωριστά ψηφοδέλτια, αλλά ένα κοινό, άρα ένας εκπρόσωπος σωματείου μπορεί να ψηφίσει και τον έναν και τον άλλον.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This